Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Πάρκο Τρίτση

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Ιλίου και Αγίων Αναργύρων/Καματερού του ΚΚΕ για την επικείμενη εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Πάρκο Τρίτση.

Αναλυτικά το κείμενο:

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Τρίτση εγκρίθηκε μελέτη της ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων εντός της έκτασης του πάρκου. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μονάδα αυτή θα παράγει νερό για τις ανάγκες άρδευσης του πάρκου. Η δημοσιοποίηση της προαναφερόμενης απόφασης προκάλεσε εύλογη ανησυχία στο λαό της περιοχής. Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο Φορέας Διαχείρισης εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι το νερό που θα προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση εκτάσεων πρασίνου και όχι για τις λίμνες. 

Όμως την ίδια στιγμή , όπως προκύπτει από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος ετέθη ως προϋπόθεση για την έγκριση της μελέτης η δυνατότητα τροφοδότησης των τεχνικών υγρότοπων του πάρκου. 

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη χρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού από λύματα για την αναπλήρωση του νερού των λιμνών, καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τους βιότοπους που έχουν αναπτυχθεί μέσα στις λίμνες. Κριτήριο για την λύση του ζητήματος της αναπλήρωσης του νερού των λιμνών, θα πρέπει να είναι η συμβατότητα με το βιότοπο και όχι η μείωση του κόστους. 

Παράλληλα, για τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και τη χρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού για πότισμα πρέπει να τηρούνται όλες οι επιστημονικές προδιαγραφές, ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση, τόσο στη βλάστηση που υπάρχει στο πάρκο, όσο και στους επισκέπτες του πάρκου (δυσάρεστες οσμές, διασπορά σταγονιδίων και άλλα ζητήματα). 

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν μπορούν να διασφαλισθούν στην πράξη οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στη μελέτη, από τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει τη στρόφιγγα για έργα που έχει η ανάγκη η λαϊκή οικογένεια για να αυγαταίνουν τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να περιφρουρηθεί το πάρκο Τρίτση ως χώρος πρασίνου και αναψυχής με σταθερή, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα του.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ