Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019

Αλληλέγγυα Πόλη: Το «αλαλούμ» στη διαχείριση των έκτακτων καιρικών φαινομένων απέδειξε για μία ακόμη φορά την ανεπάρκεια της διοίκησης Ζενέτου

φωτό αρχείου
H διαχείριση των έκτακτων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών από τη διοίκηση του κ. Ζενέτου, ανέδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο την μεγάλη αδυναμία της να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και τις πιο βασικές λειτουργίες του Δήμου.
1. Αναφορικά με το ζήτημα της ενημέρωσης:
Ο Δήμος Ιλίου παρά τις ανακοινώσεις όλων των αρμόδιων φορέων για το κύμα κακοκαιρίας που θα έπληττε τη χώρα, ήδη από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φρόντισε να αφήσει τους πολίτες ανενημέρωτους σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που θα λειτουργούσαν στην πόλη, με στόχο την προστασία των πολιτών από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Με μεγάλη καθυστέρηση – κι αφού εκδηλώθηκε το φαινόμενο – την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019, εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τους χώρους που δύνανται να φιλοξενηθούν οι συμπολίτες μας ώστε να αποφύγουν την κακοκαιρία, αλλά και τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθυνθούν.
Βρισκόμαστε 6 μέρες μετά πια από την εκδήλωση του κύματος κακοκαιρίας και ακόμη δεν έχει φροντίσει ο Δήμος να ενημερωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν στην Αττική (https://goo.gl/zNV3UH), στο διαδικτυακό τόπο δηλαδή που επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες για να ενημερωθούν γι’ αυτό το σημαντικό θέμα.
Ακόμη και σήμερα, στη συγκεκριμένη πλατφόρμα εμφανίζονται περισσότεροι χώροι από αυτούς που είναι τελικά διαθέσιμοι για τους συμπολίτες μας, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και δίνονται διαφορετικά στοιχεία επικοινωνίας από εκείνα που τελικώς ανακοινώθηκαν (με εξαίρεση το κινητό τηλέφωνο του αρμόδιου υπαλλήλου του Δήμου).
2. Αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων:
Και σε αυτόν τον τομέα διαπιστώσαμε τη μεγάλη αδυναμία της Δημοτικής Αρχής – ακόμη και στο μείζον θέμα της λειτουργίας ή όχι των σχολείων του Δήμου, λόγω του ψύχους και των έκτακτων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν από χθες βράδυ στη πόλη μας.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δήμου, χθες αργά το απόγευμα διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία στην πόλη μας θα λειτουργούσαν κανονικά, σε αντίθεση με πλειάδα άλλων δήμων που ήδη από νωρίς είχαν λάβει την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές τους μονάδες. Απόφαση που τελικά η διοίκηση ανακάλεσε  κάποιες ώρες αργότερα, αργά μετά τα μεσάνυχτα και αφού οι πολίτες είχαν «μείνει» στην αρχική διαβεβαίωση ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.
Αλήθεια κ. Ζενέτο, όταν ως διοίκηση αρχικά διαβεβαιώνατε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά γιατί δεν συνυπολογίζατε και το γεγονός ότι, συν τοις άλλοις, τα σχολεία μας ήταν κλειστά και άρα δίχως θέρμανση για όλο το διάστημα των εορτών;
Μάλιστα, δεν φροντίσατε καν οι σχετικές ανακοινώσεις να αναρτηθούν στην πιο επίσημη πηγή ενημέρωσης για τους πολίτες, που δεν είναι άλλη από την ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.ilion.gr/). Ακόμη και αυτή την στιγμή, οι ανακοινώσεις αυτές δεν υπάρχουν αναρτημένες.
Είναι προφανές ότι η διοίκηση του Δήμου έκρινε πως για το συγκεκριμένο θέμα, που απασχολούσε πολλούς γονείς στην πόλη μας, αρκούσε μια απλή ανάρτηση στο Facebook.
Έχετε την εντύπωση ότι όλοι οι συμπολίτες μας μπορούν να ενημερώνονται μέσα από το συγκεκριμένο «μέσο» (facebook), κ. Δήμαρχε;
Αλήθεια, τότε, το site του Δήμου γιατί το έχουμε κ. Ζενέτο; Για να ανακοινώνουμε τις πίτες ή τις κορδέλες που θα κόψουμε και όχι για να ενημερώνουμε τους πολίτες;
Ή μήπως πιστεύετε ότι οι πολίτες έπρεπε χθες να κάθονται μπροστά στις τηλεοράσεις, περιμένοντας από τα δελτία των ειδήσεων να μάθουν τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία στον Δήμο Ιλίου;
Τέλος, θέλουμε να πούμε το εξής:
Η πολιτική προστασία ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι παιχνιδάκι. Θέλει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, οργάνωση και σχέδιο. Δεν μπορεί να αφήνεται σε «μπαλώματα» και «αυτοσχεδιασμούς» της τελευταίας στιγμής.
Η διοίκησή σας κρίνεται καθημερινά, κ. Δήμαρχε.
Και βρίσκεται, όλο και πιο συχνά, ανεπαρκής για την πόλη μας.

Δελτίο Τύπου Αλληλέγγυας Πόλης