Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

Χωρίς θέρμανση το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου - Κάλεσμα διαμαρτυρίας από τους γονείς

Σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση των κτιριακών εγκαταστάσεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. - Η απάντηση του Δήμου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στις 8:00 το πρωί, στην είσοδο του σχολείου, στη λεωφόρο Πετρουπόλεως.

Αναλυτικά η καταγγελία του Συλλόγου:

"Από τον Φεβρουάριο του 2018, ο Σύλλογος μας (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημ. Σχ. Ιλίου) είχε τονίσει την επιτακτική ανάγκη παρεμβάσεων στον χώρο του λεβητοστασίου του σχολείου μας και είχε αναδείξει μια σειρά άλλων προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Φεβρουαρίου 2018, αντιπροσωπεία του ΔΣ του συλλόγου μας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιλίου και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου. Μεταξύ άλλων εκθέσαμε στους υπευθύνους του δήμου τα κτιριακά προβλήματα του σχολείου μας και λάβαμε διαβεβαιώσεις για την επίλυσή τους κατά σειρά ιεραρχικής προτεραιότητας.


Τους επόμενους μήνες ακολούθησαν συνεχείς επισκέψεις κλιμακίων της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Ειδικότερα, σε σχέση με το λεβητοστάσιο του σχολείου, μετά από καθαρισμό του χώρου, που πραγματοποιήθηκε από εθελοντές γονείς τον Νοέμβριο του 2017, αποκαλύφθηκε στρώμα μαζούτ στο δάπεδο του υπογείου καθώς και έγινε για πρώτη φορά μετά από χρόνια προσβάσιμος ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός κεντρικής θέρμανσης.

Συζητήσαμε στην ανωτέρω συνάντηση, τόσο την επίστρωση πλακιδίων, όσο και την αλλαγή δεξαμενής πετρελαίου, χωρίς ουσιαστική δέσμευση από την πλευρά των φορέων του δήμου, αλλά με εμφανή κατανόηση και πρόθεση συνεργασίας.

Ωστόσο, για πολλούς μήνες δεν έγινε ανάληψη καμιάς πρωτοβουλίας από τις υπηρεσίες του δήμου και καθώς το καλοκαίρι, που το σχολείο είναι κλειστό πέρασε ανεκμετάλλευτο, στις 17/9/2018 καταθέτουμε στον δήμο Ιλίου, με αποδέκτη τον αντιδήμαρχο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ιλίου (αρ. πρωτ. 33448) έγγραφο αίτημα, με αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού, σε σχέση με το εν λόγω ζήτημα και παράκληση για άμεση επίλυση. Στις 4/10/2018, ημέρα και ώρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του συλλόγου μας μετέβη στο δημαρχείο, όπου σε προφορική συζήτηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπου θα χρειαζόταν πιθανώς να ανάψει η κεντρική θέρμανση, το ζήτημα του δαπέδου θα έχει λυθεί, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε δημοσίως και κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, μετά από ερώτηση δημοτικού συμβούλου. Συνεργεία του δήμου μετέβησαν πράγματι και υπό αντίξοες συνθήκες απεκατέστησαν μερικώς τον χώρο, όπως διαπιστώσαμε σε κοινή επίσκεψη με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την πρόεδρο της ένωσης γονέων Ιλίου, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018!

Επειδή θεωρήσαμε ότι οι εργασίες που εκτελέστηκαν δεν έλυσαν το πρόβλημα, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, ομάδα εκατό γονέων περίπου προβήκαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, όπου καταθέσαμε ενυπόγραφο ψήφισμα διαμαρτυρίας. Εκεί, λάβαμε εκ νέου διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών και για την ασφάλεια λειτουργίας του λεβητοστασίου. Παράλληλα, το ΔΣ του συλλόγου μας στις 26 Νοεμβρίου 2018, είχε αιτηθεί προς το Β΄ Γραφείο Πυρασφάλειας Αθηνών, αυτοψία για την ασφαλή λειτουργία του λεβητοστασίου του σχολείου (αρ. πρωτ. 5432) και προς τις «Κτιριακές Υποδομές» έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων (αρ. πρωτ. 17454).

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα και με έγγραφο της στις 12/12/2018 (αρ. πρωτ. 5432 Φ. 701.14), επισημαίνει τις παρατηρήσεις της. Το πόρισμά της κοινοποιείται στην πολεοδομία Αιγάλεω και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα ελέγχου κατασκευών, το οποίο μας κοινοποιεί (αρ. πρωτ. 36), την Έκθεση (Ε2/19), με βάση τα πορίσματα της οποίας «κρίνεται αναγκαία η διακοπή λειτουργίας του λεβητοστάσιου» και ζητά από τις υπηρεσίες του δήμου, άμεσες παρεμβάσεις. Η διεύθυνση του σχολείου υπακούοντας στην πρόταση της πολεοδομίας, διακόπτει άμεσα, τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης. Οι υπηρεσίες του δήμου Ιλίου, προβαίνουν, κατά την άποψή τους, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης, κάτι που δημοσιοποιούν με έγγραφο στις 21/2/19 (αρ. πρωτ. 6253).

Ωστόσο, για να άρει η πολεοδομία την οδηγία αναστολής λειτουργίας του καυστήρα, χρειάζεται από την πυροσβεστική έγγραφο πιστοποιητικού πυρασφάλειας των σχολικών κτιρίων. Ο δήμος ισχυρίζεται, μέσω του παραπάνω εγγράφου ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης των σχολικών κτιρίων, καθώς δεν του έχουν παραδοθεί από τις «Κτιριακές υποδομές», αν και έχει ζητηθεί επανειλημμένως σύμφωνα με τους εκπροσώπους του δήμου, επομένως δεν έχει τα αρχιτεκτονικά σχέδια των κτιρίων, άρα δεν μπορεί να συντάξει μελέτη πυρασφάλειας, η οποία μόλις κατατεθεί στην πυροσβεστική θα οδηγήσει στον επανέλεγχο των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος και, με βάση τον δήμο, στην άρση επικινδυνότητας χρήσης του λεβητοστασίου. Σε επικοινωνία μας με τις «Κτιριακές υποδομές», οι οποίες δεν έχουν απαντήσει στο προηγούμενο αίτημά μας, για έλεγχο των κτιρίων του σχολείου μας, μάς ενημέρωσαν ότι θα ψάξουν να βρουν αν υπάρχει επίσημο πρωτόκολλο παράδοσης του σχολείου μας στον δήμο.

Εάν υπάρχει θα μας το στείλουν και σε αυτή την περίπτωση ο δήμος είναι αποκλειστικά αρμόδιος. Εάν δεν υπάρχει τότε είναι αυτοί αρμόδιοι οπότε πρέπει να λάβουν την έκθεση της πολεοδομίας! Επιπρόσθετα, έχει ενημερωθεί η περιφέρεια Αττικής, η οποία δηλώνει αναρμοδιότητα ως προς το θέμα και γνωρίζουμε ότι ενήμεροι είναι και οι φορείς του υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση α/θμιας εκπαίδευσης, Γ Αθήνας) και το γραφείο του υπουργού Παιδείας, το οποίο ενημερώθηκε μέσω της Περιφέρειας.

Συμπερασματικά, από την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το σχολείο μας λειτουργεί χωρίς κεντρική θέρμανση, ενώ τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, όπου νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει την Αττική, τα παιδιά μας θα πρέπει να φοιτούν σε ένα σχολείο, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, χωρίς κεντρική θέρμανση, λόγω γραφειοκρατίας και αδυναμίας εντοπισμού υπευθύνων. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στη δημόσια γραφειοκρατία να προκαλέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, οποιασδήποτε μορφής βλάβη στην υγεία και στην απρόσκοπτη διαδικασία μόρφωσης των παιδιών μας.

Καλούμε όλους τους γονείς και κηδεμόνες μαθητών του σχολείου μας σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στις 8:00 το πρωί, στην είσοδο της λεωφόρου Πετρουπόλεως."


Η απάντηση του Δήμου:

Υλοποιήθηκαν όλες οι παρατηρήσεις της Πολεοδομίας και της Πυροσβεστικής για το λεβητοστάσιο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο.

(κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση)