Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

Δήλωση Κ. Κάβουρα με αφορμή την 6η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού


Με αφορμή την 6η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» και υποψήφιος Δήμαρχος Ιλίου, Κώστας Κάβουρας, δήλωσε τα εξής:

«Πριν από κάποια χρόνια δε θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε την εξέλιξη του φαινομένου της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και μάλιστα σε αυτή την έκταση με τις σημερινές του εκφάνσεις (τραυματισμούς, αυτοκτονίες) στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Έτσι λοιπόν θεωρούμε ελάχιστη υποχρέωσή μας, σήμερα 6η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Bullying), να απευθυνθούμε στην τοπική κοινωνία του Ιλίου, και όχι μόνο, εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα σε γονείς και εκπαιδευτικούς καθώς και σε θεσμούς της πολιτείας, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.

Το «bullying», όπως συχνά αναφέρεται, δεν είναι ένα απλό πρόβλημα. Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα, με τη λύση του να εμπλέκει το σύνολο της κοινωνίας και πρώτα και κύρια τα ίδια τα παιδιά που θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο αυτης της συζήτησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση με τις δομές που διαθέτει για τα σχολεία, με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και με τη συνδρομή τοπικών φορέων για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον, οφείλει να αγκαλιάσει τις σχολικές κοινότητες και να υποστηρίξει την λειτουργία τους, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.

Η ευθύνη του Δήμου, λοιπόν, έγκειται ακριβώς σε αυτό, να καταφέρει να καταστήσει το ίδιο το σχολείο μια υγιή μονάδα σε διαρκή επαγρύπνιση που δίνει χώρο στους νέους να εκφραστούν, να καταγράφει αντί να κρύβει τα περιστατικά, να υποστηρίζει με ειδικούς επιστήμονες τους μαθητές και να αναλαμβάνει κάθε πρωτοβουλία και δράση για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως την εξάλειψη αυτού του φαινομένου.»