Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

«Πληγωμένα» καΐκια αράζουν στο πάρκο Τρίτση

Να μην «βυθιστούν» στη λήθη τα ξύλινα σκάφη, οι τελευταίοι μάρτυρες της μακραίωνης ναυτικής ιστορίας στην Ελλάδα επιδιώκει η έκθεση για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά «Τα καΐκια που πληγώναμε», που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου στην κόκκινη αίθουσα της Οθωνικής Αυλής στο πάρκο «Αντ. Τρίτση».

Όπως υποστηρίζουν οι συντελεστές της έκθεσης, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ορίζοντας Γεγονότων», αν η πραγματική ιστορία του ανθρώπου είναι ο αγώνας του ενάντια στη λήθη, η σύγχρονη τέχνη βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτό διάλογο με τις πολιτισμικές εγγραφές που υφαίνουν μια παγκόσμια κληρονομιά.

Η έκθεση με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε», είναι αφιερωμένη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στην ενεργοποίηση, ευαισθητοποίηση και διάσωση των μικρών αλιευτικών.

Όπως επισημαίνουν οι συντελεστές της έκθεσης, πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια καταστροφή που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες, με συνέπεια να έχει χαθεί πάνω από τα 2/3 του αλιευτικού στόλου και χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή. Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία πλοίων, καθώς οι Έλληνες αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. Στα νεότερα χρόνια οι σκούνες, τα περάματα, τα τρεχαντήρια, τα καϊκια, τα μπρίκια, οι γολέτες κ.α. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.ΑΠΕ-ΜΠΕ