Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

Δημοτικές Εκλογές 2019: Άρθρο-αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τον Δήμο του Ιλίου

Αναφορά στους υποψήφιους δημάρχους στο Ίλιον στις εκλογές του Μαΐου έκανε η Εφημερίδα των Συντακτών σε σημερινό της άρθρο.

Αναλυτικά το κείμενο:

Ξεκάθαρες οι επιλογές για τους δημότες Ιλίου στις επικείμενες εκλογές. Λιγότερες –συγκριτικά με άλλους δήμους της χώρας– οι παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του Μαΐου, όλες όμως με σαφείς πολιτικές αναφορές.

Τέταρτη θητεία διεκδικεί ο νυν δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, εκλεγμένος πρώτη φορά στο αξίωμα στις εκλογές του 2006 (με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού), διάδοχος του πρώην δημάρχου Β. Κουκουβίνου. Εν ολίγοις, η ίδια παράταξη διοικεί την πόλη για περίπου 30 χρόνια, χρονικό μέγεθος που συνεπάγεται και σχετική φθορά από την οποία αναμένουν να ωφεληθούν οι συνυποψήφιοι. Ο κ. Ζενέτος στηρίζεται επισήμως από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ ο χαιρετισμός που απηύθυνε σε κομματική οργάνωση της Ν.Δ. στην πόλη τον περασμένο Δεκέμβριο, παρόντος του Κυρ. Μητσοτάκη, από πολλούς ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια διεκδίκησης στήριξης και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πληροφορίες, άλλωστε, από τοπικές πηγές θέλουν να έχουν υπάρξει συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο της δημοτικής πλειοψηφίας με τη μείζονα αντιπολίτευση που πρόσκειται στη Ν.Δ. Οποια σχετική απόπειρα «σκόνταψε» σε αντιδράσεις από αμφότερες τις παρατάξεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Υποψήφιος από τον χώρο τη Ν.Δ. κατεβαίνει ο Αντώνης Κακούρης, αντιπρόεδρος σήμερα του Δημοτικού Συμβουλίου και για αρκετά χρόνια δημοτικός σύμβουλος Ιλίου.

Δυναμική αναπτύσσει η υποψηφιότητα του Κώστα Κάβουρα, υποψήφιου δημάρχου και το 2014 με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάιο η αυτόνομη παράταξή του «Αλληλέγγυα Πόλη» κατεβαίνει με ένα πιο διευρυμένο σχήμα, έχοντας –πέρα από το κυβερνών κόμμα– και τη στήριξη της κίνησης «Πράττω», αλλά και υποψήφιους συμβούλους από πλήθος πολιτικών αφετηριών, περιλαμβανομένων και υποψηφίων από τον χώρο της Δεξιάς, ανένταχτους κομματικά. Ο ίδιος παίρνει θετικά μηνύματα ενόψει των δημοτικών εκλογών και αναμένεται να εστιάσει στην ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη, την αναβάθμιση κοινωνικών δομών, την ίση αντιμετώπιση γειτονιών του Κέντρου και της «περιφέρειας» του Ιλίου, μεταξύ άλλων. Ανανέωση επέλεξε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Υποψήφιος δήμαρχος σε μια πόλη όπου το ΚΚΕ παραδοσιακά καταγράφει διψήφια ποσοστά, κατεβαίνει ο Νίκος Σταματόπουλος, νέο πρόσωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τρίτη φορά υποψήφιος δήμαρχος ο Πάνος Κουτσιανάς, επικεφαλής της παράταξης «Ασυμβίβαστο Ιλιον», που με την ονομασία «Αριστερό Σχήμα Ιλίου» εξέλεξε συμβούλους τόσο το 2010 όσο και το 2014. Στηρίζεται από τη ΛΑ.Ε.

Στις εκλογές θα συμμετάσχει και η νεοσύστατη «Αριστερή Κίνηση Ιλίου», παράταξη που στηρίζεται από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΕΚ. Διακήρυξη, υποψήφιοι και επικεφαλής συνδυασμού –που προέκυψε μέσα από εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες– θα ανακοινωθούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής ψηφοδελτίου θα είναι ο καρδιολόγος Δημήτρης Γεωργίου.