Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Πάρκο Τρίτση: Στα «άκρα» η κόντρα του Δήμου Ιλίου με τον Φορέα για την διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων

Στα άκρα φέρεται να οδηγείται η κόντρα μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση και του Δήμου Ιλίου για την διαχείριση των υφιστάμενων καθώς και των μελλοντικών αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον χώρο του Πάρκου Τρίτση.

Με αφορμή την ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην Οθωνική Αυλή στο Πάρκο Τρίτση ο Φορέας Διαχείρισης με τοπικά αθλητικά σωματεία, συλλόγους, την συμμετοχή του Δήμου Ιλίου, άλλων δημοτικών φορέων, κινήσεων και παρατάξεων, το ilion-news σας παρουσιάζει όλες τις σχετικές ανακοινώσεις που μας στάλθηκαν καθώς και την απάντηση του Προέδρου του Φορέα, Γιάννη Πολύζου στις καταγγελίες του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το ilion-news.gr δεν αναδημοσιεύει κομμένες οπτικοακουστικές δηλώσεις προσώπων που έλαβε από την παραπάνω εκδήλωση για την αποφυγή παραποίησης ερμηνειών.

Διαβάστε παρακάτω τα Δελτία Τύπου που λάβαμε καθώς και την δήλωση-απάντηση του προέδρου του Φορέα.


Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Τρίτση: Συζήτηση Συνεργασίας του Φορέα με Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους Δ.Ιλίου

Σε μια ανοιχτή συζήτηση για την ανάγκη συνεργασίας με αθλητικά σωματεία και συλλόγους του δήμου Ιλίου προχωρά ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» έπειτα από την συνάντηση που είχαν οι δυο πλευρές το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Οθωνική Αυλή. 

Όπως τονίστηκε, η εξέλιξη και ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εντός του Πάρκου Τρίτση αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες του Φορέα, ο οποίος προσβλέπει στην από κοινού διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, δίνοντας έμφαση στην ποδηλασία και το τρέξιμο. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επισκεψιμότητα αθλητών και ερασιτεχνών, ο Φορέας στοχεύει στην συμμετοχή όλων των πολιτών σε δράσεις στους χώρους του Πάρκου, καθώς όπως αναφέρθηκε ανήκει και μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες και όλους ανεξαιρέτως με σεβασμό στο περιβάλλον. 

Ήδη, λαμβάνοντας υπόψη τους καθημερινούς δρομείς, ο Φορέας Διαχείρισης έχει προχωρήσει στην συντήρηση και ανακατασκευή υφιστάμενων διαδρομών, ενώ έχει διανοίξει και δημιουργήσει και δυο νέες πύλες, την πύλη Αποστόλου Παύλου και τη νότια πύλη της Φυλής, ενώ έχει διανοίξει και τον δρόμο του καναλιού που αρχίζει από την πλατεία και καταλήγει στην κάτω λίμνη. Οι εργασίες διαμόρφωσης των διαδρομών με χαλικοστρώσεις έχουν καλύψει πάνω από 3 χιλιόμετρα, ενώ σχεδιάζεται οι εργασίες να επεκταθούν σε άλλα σημεία του πάρκου.


Δήμος Ιλίου: Παρέμβαση για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις Δήμου Ιλίου στο Πάρκο Τρίτση

Με την κυνική ομολογία ότι «οι αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΕΝ ανήκουν στο Δήμο Ιλίου», ύστερα από την παρέμβαση του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου και το επίμονο αίτημα να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση Γιάννης Πολύζος αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του σχετικά με το μέλλον τους.

Η ομολογία αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το Δήμαρχο ότι ο Φορέας Διαχείρισης, μαζί με ελάχιστους ανθρώπους, που αυτοαποκαλούνται «συλλογικότητες», είναι εκείνος που υψώνει τείχη στην επίλυση του ζητήματος των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο Ιλίου.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι άνθρωποι διορισμένοι, που δεν έχουν καμία σχέση με τους Συλλόγους, τα Σωματεία, τους Φορείς και την κοινωνία του Ιλίου κρατούν όμηρο έναν ολόκληρο Δήμο, μη αποδίδοντάς του εγκαταστάσεις που του ανήκουν, παρά το γεγονός ότι το είχε αποδεχθεί η ίδια η κυβέρνηση δια του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος έχει δηλώσει πως το θέμα θα διευθετηθεί με πράξη παραχώρησης από το Φορέα Διαχείρισης.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζενέτος:

«Το κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης στους αθλητικούς Συλλόγους, που έγινε ερήμην του Δήμου Ιλίου, δε μας εκπλήσσει, διότι από καιρό έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχει σχέδιο σχετικά με τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι ο ρόλος δημοτικής κυβερνητικής παράταξης, η οποία, όπως φαίνεται, δε διστάζει να θυσιάσει ακόμη και τα συμφέροντα της πόλης μας στον προεκλογικό της αγώνα, καθώς τα μέλη της δεν είχαν καν την στοιχειώδη ευθιξία να αντιδράσουν στη δήλωση του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης. Καλούμε, για άλλη μια φορά, την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσει στο Δήμο τη χρήση των δικών του εγκαταστάσεων.

Ευχαριστούμε θερμά το σύνολο των αθλητικών σωματείων του Δήμου μας για την άμεση ανταπόκριση τους και τη στήριξή τους για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που έχει δημιουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το πάνδημο μέτωπο, σύντομα θα δώσει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία και αναμονή».

Δείτε στο link που ακολουθεί το διάλογο μεταξύ του Δημάρχου Ιλίου και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης: https://www.youtube.com/watch?v=Hgue0U-Ir0Y&feature=youtu.be

Στην συνέχεια αυτού του Δελτίου Τύπου δόθηκε και το εξής κείμενο: 

Δήμος Ιλίου: Όλη η αλήθεια για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ιλίου στο Πάρκο Τρίτση

Με το άρθρο 53 του Ν.4414/2016 (Παραχώρηση δημοσίου κτήματος - κινητά στοιχεία, συστατικά και παραρτήματα) και ισχύ από τις 09.08.2016, αφαιρούνται αθλητικές εγκαταστάσεις και ζωτικής σημασίας χώροι του Δήμου Ιλίου, όπως το Δημοτικό Στάδιο Ιλίου(στίβος και γήπεδο ποδοσφαίρου), το Γήπεδο Ποδοσφαιρικών Ακαδημιών Δήμου Ιλίου, τον χώρο πρόσβασης και τον περιβάλλοντα χώρο των δύο γηπέδων, το χώρο εκδηλώσεων των Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών Συλλόγων και Αθλητικών Σωματείων, το φυτώριο του Δήμου, καθώς επίσης, χώρους που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται από τον Δήμο Ιλίου και τους πολίτες του για περισσότερο από 30 χρόνια, όπως το Γήπεδο Μπάσκετ επί της οδού Ελευσινίων Μυστηρίων, το Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5x5 επί της Λ. Φυλής, το χώρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μπίμπιζα και Ελευσινίων Μυστηρίων, ο οποίος έχει προταθεί στο ΕΣΠΑ ως πράσινο σημείο ανακύκλωσης, το αμαξοστάσιο του Δήμου και το χώρο που στεγάζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων & Πρασίνου και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος. 

Ο Δήμος Ιλίου αντιδρά αμέσως και ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα αποκαθιστά την κατάσταση.

 
Στις 01.09.2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου αποφασίζει να μην υποδείξει ο Δήμος μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου καθώς, μεταξύ άλλων, γίνεται επιστροφή στο αποτυχημένο μοντέλο του 2002, αφαιρείται η αρμοδιότητα διαχείρισης του Πάρκου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α.Σ.Δ.Α.), τη στιγμή που η φροντίδα των πάρκων και των χώρων πρασίνου αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα της Τ.Α., αφαιρούνται πόροι της Τ.Α. για να χρηματοδοτηθεί ο νέος Φορέας, ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο, αφαιρούνται τα Δημοτικά Τέλη και οι Δημοτικοί Φόροι από τον Δήμο Ιλίου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Πάρκο, για τα καταστήματα που λειτουργούν εντός αυτού, ιεραρχικά πάνω από τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, προβλέπεται διορισμός Γενικού Διευθυντή με αποδοχές.

Στις 24.05.2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου προχωρά σε έκτακτη συνεδρίαση, καθώς δεν υπάρχει καμία περαιτέρω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία αφαιρεί τη χρήση δημόσιων χώρων από πολίτες ενός Δήμου και ιδιαίτερα, όταν η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει παραχωρήσει ήδη παρόμοιους χώρους σε άλλους Δήμους.

Στις 07.06.2017 ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος συναντάται με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη για το ζήτημα και του παραδίδει επιστολή, ψηφίσματα και αποφάσεις 81 Αθλητικών, Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών Συλλόγων, Συλλογικοτήτων, Γονεϊκών κινημάτων και Φορέων του Δήμου, με αίτημα την επαναφορά των χώρων στο Δήμο. Οι δυο πλευρές συμφωνούν σε νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, παρουσία τεχνικών κλιμακίων.

Στις 03.07.2017 πραγματοποιείται μια ακόμα συνάντηση του Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Πρόεδρο του Φορέα διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» Γιάννη Πολύζο και το μέλος του Δ.Σ. Νίκο Μπελαβίλα, παρουσία συνεργατών. Συμφωνείται εκ νέου να λυθεί το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ν.4414/2016, με πράξη παραχώρησης από το Φορέα Διαχείρισης, ώστε να επιστραφούν για χρήση στον Δήμο Ιλίου οι ζωτικής σημασίας χώροι που αφαιρέθηκαν από αυτόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και η λειτουργία εγκαταστάσεων του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου προχωρά στη σύσταση επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε τους όρους της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Φορέα και του Δήμου Ιλίου. Η συμφωνία επιτυγχάνεται και η εισήγηση της επιτροπής στο Δ.Σ. του Φορέα θα ήταν θετική, όσον αφορά στην πράξη παραχώρησης χρήσης των εγκαταστάσεων στο Δήμο Ιλίου και τη διαμόρφωσή τους προς όφελος των κατοίκων. Κάποιο «αόρατο χέρι» ωστόσο βγάζει το θέμα από την ημερήσια διάταξη και έκτοτε δε συζητείται ποτέ. 

Από τότε μέχρι σήμερα, δυστυχώς το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί πολεοδομική άδεια τόσο για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και για τη δημοπράτηση του κολυμβητηρίου στην Ελευσίνιων Μυστηρίων, παρόλο που ο Δήμος διαθέτει ώριμη μελέτη εφαρμογής για την κατασκευή του.


Δήλωση-απάντηση του Γιάννη Πολύζου, προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Πάρκου Τρίτση στο ilion-news.gr


Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι το μεγάλο γήπεδο και το βοηθητικό έχουμε πει σαν διοικητικό συμβούλιο ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Ιλίου ειδικά για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις θεωρώντας ότι ειδικά οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις αποτελούν συνέχεια λειτουργίας του πάρκου, άρα δεν τίθεται ο Φορέας να θέλει ο ίδιος να λειτουργήσει αυτές τις εγκαταστάσεις, αντικαταστήσει κατά κάποιο τρόπο τα αθλητικά σωματεία, δεν είναι αυτή η επιθυμία του. 

Για τον υπαίθριο χώρο που συνορεύει με αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες , το ΔΣ του Φορέα έχει πει κατά πλειοψηφία ότι με δικά του έξοδα και με δικό του προγραμματισμό να γίνουνε μια σειρά από μικρές αθλητικές δραστηριότητες όπως γηπεδάκια 5Χ5, τέννις, μπάσκετ κτλ, αυτό να υπάρχει όπως ήταν και μέσα στον σχεδιασμό του 1985 από το γραφείο Παπαγιάννη, όπως είναι και στον υφιστάμενο προγραμματισμό να υπάρχουνε στον υπαίθριο χώρο αυτές οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει ο Φορέας και θα είναι ανοιχτές σε όλους τους κατοίκους των όμορων δήμων. 

Η πρόσβαση και στις υφιστάμενες και στις μελλοντικές αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να γίνεται με μείωση της προσβασιμότητας του ΙΧ αυτοκινήτου. Θα υπάρχουνε χώροι στάθμευσης για ΑΜΕΑ , για αθλητικές ομοσπονδίες όταν έρχονται οι αθλητές, για το ασθενοφόρο, για το πυροσβεστικό , ότι χρειάζεται ένας ικανός χώρος ώστε τα αυτοκίνητα να κάνουν αναστροφή αλλά όχι για να παραμένουνε παρκαρισμένα μέσα στον χώρο και γι αυτό είχαν προβλεφθεί και στην μελέτη του 1985 τα μεγάλα περιμετρικά πάρκινγκ . 

Αν επανέλθει γραπτά μια τέτοια πρόταση από τον δήμο Ιλίου το ΔΣ του Φορέα είναι έτοιμο να το εξετάσει, γιατί όλα αυτά είχαν γίνει προφορικά μέσω των επισκέψεων του δημάρχου στον Σκουρλέτη κτλ , δεν έχει κατατεθεί ποτέ επίσημα σχετικό αίτημα που να το περιγράφει. 

Πρόσθεση της παραχώρησης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων θα ήταν γύρω στα 15 χρόνια και για αυτό είχε γίνει μια τριμελής επιτροπή από τον Φορέα οι οποίοι είχαν αναλάβει να κάνουν αυτή την εισήγηση, όταν είχε τεθεί η σχετική Πράξη Παραχώρησης Χρήσης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων στον Δήμο. (Δημοτικό Συμβούλιο 23.11.2017 - https://www.youtube.com/watch?v=Lt26meXFwkUΑλληλέγγυα Πόλη: Όταν η στάση του κ. Δημάρχου στο πάρκο τον οδηγεί σε αδιέξοδο, διαστρεβλώνει τα λεγόμενα, ειρωνεύεται και αποχωρεί 


Το Σάββατο 30/03/2019, αντιπροσωπεία της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον», αποτελούμενη από τον επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο Ιλίου, Κώστα Κάβουρα, το Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, Σούλη Τσακανίκα και τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Ιλίου και π. Αντιδήμαρχο, Βαγγέλη Αυγουλά, παρευρέθηκαν στο χώρο της Οθωνικής Αυλής του Πάρκου Τρίτση, ανταποκρινόμενη στο δημόσιο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης προς δημότες, φορείς, αθλητικά σωματεία και αθλητές του Δήμου Ιλίου, για εκδήλωση / συζήτηση με θέμα την εξέλιξη και ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων στο Πάρκο Τρίτση και σκοπό να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο για τα έως τώρα πεπραγμένα της Διοίκησης. 

Στην ανακαινισμένη, μόλις πριν μερικές εβδομάδας, Οθωνική Αυλή, παρουσία δεκάδων πολιτών, αθλητών, του κ. Δημάρχου, των κ. Αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος, Γιάννης Πολύζος, η Γενική Διευθύντρια, Παρασκευή Γλένη, ο Ταμίας, Παναγιώτης Τσαρμπόπουλος και το μέλος Θοδωρής Κουτσοθοδωρής ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης σε ότι αφορά τα ζητήματα του αθλητισμού στο Πάρκο. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Φορέα, αφού προέβησαν σε έναν αναλυτικό απολογισμό του έργου που έχει ολοκληρωθεί στο Πάρκο και ενημέρωσαν για την πρόθεση του να ενισχύσει τις αθλητικές δραστηριότητες με έμφαση στη ποδηλασία και το τρέξιμο και για το λόγο αυτό έχει ήδη προχωρήσει στην δημιουργία κατάλληλων διαδρομών άθλησης. Επιπλέον ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για την πρόθεση του Φορέα να τοποθετήσουν στους χώρους εντός του Πάρκου όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και ότι σχεδιάζει διαδρομές πρόσβασης για ανθρώπους με αναπηρία στο πάρκο, σε πλήρη διαβούλευση με πολίτες και φορείς αναπήρων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του έργου. Ζήτησαν, επίσης, τη συνδρομή όλων για τη διοργάνωση αθλητικών δρώμενων το επόμενο διάστημα. 

Ακολούθως, υπήρξε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήματα των παρευρισκόμενων, κυρίως σε ότι αφορά την εξέλιξη της Πράξης Παραχώρησης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Ιλίου. Εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες αν αναλογιστούμε τις ευθύνες του κ. Δημάρχου, με το να μην αποδέχεται την Πράξη Παραχώρησης των γηπέδων, που παρά την αρχική συμφωνία του, για μικροπολιτικούς λόγους όταν το θέμα εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23/11/2017 ο ίδιος επιχειρηματολόγησε αντίθετα και πρότεινε την καταψήφιση της. Στο ζήτημα αυτό οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους τους πολίτες για την δημόσια συνεπή θέση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης όπως αυτό εκφράστηκε με εμφατικό τρόπο και στην χθεσινή εκδήλωση από τον πρόεδρο, κ. Πολύζο, να συμβάλει δηλαδή με τον οποίο τρόπο για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, λόγω της ακατανόητης στάσης του κ. Δημάρχου. Ο κ. Πολύζος διευκρίνισε για ακόμα μια φορά πως ο φορέας δεν θέλει να κάνει διαχείριση των υπαρχόντων αθλητικών χωρών, γι’ αυτό και είναι ανοιχτή η Πράξη Παραχώρησης προς τον Δήμο Ιλίου. 

Σε ότι αφορά τον ελεύθερο χώρο έμπροσθεν των γηπέδων η τοποθέτηση του Προέδρου ήταν απολύτως σαφής για την χωροθέτηση συγκεκριμένου, με προδιαγραφές, χώρου για την πρόσβαση και στάθμευση των αναγκαίων οχημάτων στο χώρο (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, πούλμαν, αυτοκίνητα γονέων) και την εμφατική τοποθέτηση του Φορέα για διαφύλαξη του Πάρκου, των κοινόχρηστων πράσινων χώρων και ότι πιθανές μελλοντικές εγκαταστάσεις εκεί, εφόσον επιλυθούν τα όποια ζητήματα νομιμότητας του χώρου, θα είναι ήπιες, υπαίθριες και θα διασφαλίζεται η χρήση τους για όλους τους δημότες του Ιλίου και τους επισκέπτες του Πάρκου. 

Στα παραπάνω, θα πρέπει να επισημάνουμε την συνήθη αλαζονική στάση και συμπεριφορά του Δημάρχου Ιλίου, κ. Ζενέτου, ο οποίος επέλεξε, για ακόμη μια φορά, να προβοκάρει και αυτή την συζήτηση / εκδήλωση του Φορέα, κατά την προσφιλή του τακτική. Γι’ ακόμη μια φορά επέλεξε να αποκρύψει τις μεγάλες ευθύνες του μέσα από ένα λαϊκίστικο σόου που μας θύμισε άλλες εποχές, διαστρεβλώνοντας τη πραγματικότητα και τα λεγόμενα του κ. Πολύζου και αποχωρώντας μέσα στην έπαρση, απαιτώντας μάλιστα να τον ακολουθήσει μέρος των παρευρισκόμενων. Δυστυχώς για τον ίδιο, η πρόσκληση του για αποχώρηση βρήκε «ευήκοα ώτα» μόνο στα μέλη της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους νέους, στο ψηφοδέλτιο, υποψήφιους δημοτικούς του συμβούλους. 

Η «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον» καταδικάζει την θλιβερή, για ακόμα μια φορά, στάση της διοίκησης Ζενέτου στο συγκεκριμένο θέμα. Στάση που βάλει κατά της βιωσιμότητας των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ιλίου, καθώς η άρνηση της Διοίκησης να αποδεχτεί την Πράξη Παραχώρησης έχει ως αποτέλεσμα αυτές να παραμένουν αίολες, τα προβλήματα των υποδομών τους να γιγαντώνονται και ο Δήμος Ιλίου να χάνει την δυνατότητα ένταξής τους προς χρηματοδότηση για την αναβάθμισή τους. Επίσης, θα θέλαμε να σταθούμε στο γεγονός ότι ο κ. Ζενέτος, για πολλοστή φορά, προς τέρψη μόνο της ματαιοδοξίας του για επανεκλογή, αντιλαμβάνεται τον δημοκρατικό διάλογο με φωνασκίες και θεατρινισμούς, μη τιμώντας καν τον θεσμικό του ρόλου του Δημάρχου αυτής της πόλης. 

Θα ήταν παράλειψη μας, τέλος, να μην αναφερθούμε στην παντελή απουσία της υπόλοιπης αντιπολίτευσης του Δήμου Ιλίου από την εκδήλωση και ιδιαιτέρως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται σήμερα ο κ. Κακούρης, που όψιμα ενδιαφέρονται προεκλογικά για την τύχη του Πάρκου, αλλά μέχρι σήμερα έχουν επιλέξει να ταυτιστούν με τη διοίκηση Ζενέτου σε όλη αυτή την πολεμική, αποτελώντας «ουρά» στις επιλογές της.


Ασυμβίβαστο Ίλιον: Οι κοκορομαχίες Κυβέρνησης – Δήμου είναι ασέλγεια σε βάρος του Πάρκου


Το Πάρκο Τρίτση έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια για να αποτελεί αρένα μικροκομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση (δηλαδή τον Φορέα που συγκρότησε για τη διαχείρισή του) και τον Δήμο Ιλίου. Η κοκορομαχία συνεχίζεται και κλιμακώνεται καθώς τόσο η δημοτική αρχή όσο και η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν εκλογικά οφέλη. Μόνο που αυτή η κοκορομαχία γίνεται σε βάρος τόσο του Πάρκου, όσο και των αθλητικών δραστηριοτήτων που φιλοξενούνται σε αυτό.

Και οι δύο πλευρές έχουν άδικο. Και οι δύο πλευρές έχουν ευθύνη.

Η ευθύνη τους αφορά τη συνολική κατάσταση του Πάρκου, αφορά όμως και το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επειδή η κάθε πλευρά λέει τη μισή αλήθεια που συντηρεί όμως ένα ολόκληρο ψέμα, τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα:

  1. Ο Φορέας Διαχείρισης το 2017 πρότεινε ιδιωτικό συμφωνητικό που έδινε την ευθύνη της διαχείρισης στο Δήμο Ιλίου, με την προσθήκη όμως ότι αυτή η παραχώρηση είναι ανά πάσα ώρα ανακλητή. Έθετε έτσι υπό αίρεση τη μόνιμη και σταθερή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους συλλόγους.
  2. Η Δημοτική Αρχή, ενώ απέρριψε το συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφωνητικό, δεν μπήκε στον κόπο να αντιπροτείνει μια νέα συμφωνία, που να είναι αξιοπρεπής για τον Δήμο και δίκαιη για τα αθλητικά τμήματα που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις. Το Ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ είχε προτείνει την απόρριψη του συγκεκριμένου ιδιωτικού συμφωνητικού και την αποστολή αντιπρότασης εκ μέρους του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίθηκε.

Το Σάββατο 30/3 και οι δύο πλευρές -για μια ακόμα φορά- εμφανίστηκαν ανυποχώρητες. Και οι δύο πλευρές βολεύονται με τη μη λύση του προβλήματος ώστε η μία να κατηγορεί την άλλη και όλοι μαζί να κάνουν μικροπολιτική.

Η θέση του Ασυμβίβαστου ΙΛΙΟΥ είναι:

  1. Γενναία, μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να είναι το Πάρκο δημόσιο, αξιοπρεπές, πόλος έλξης και ανάσα ζωής για το λεκανοπέδιο.
  2. Το Πάρκο δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται, δεν ιδιωτικοποιείται. Είναι δημόσια περιουσία και ανήκει στο λαό, ενιαίο και αδιαίρετο.
  3. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Πάρκο, που χρησιμοποιούνται από τους αθλητικούς συλλόγους, ανήκουν στον Δήμο Ιλίου και στον Δήμο Ιλίου πρέπει να παραχωρηθεί με νομοθετική πράξη η μόνιμη και εξασφαλισμένη χρήση τους.Εκ μέρους του Δημήτρη Αλατά της Κίνησης: «Ίλιον - με  άλλα μάτια» δημοσιοποιήθηκε η εξής ανακοίνωση:

Σε ομηρία πολίτες και αθλητικοί σύλλογοι που αγαπούν το Πάρκο Τρίτση με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Ιλίου


Από μόνο του το θέαμα μιας αλαζονικής παρουσίας και γεμάτης έπαρσης συμπεριφοράς ενός δημάρχου, συνοδεία της παράταξής του, μόνο αισθήματα θλίψης μπορεί να προκαλέσει. Όταν όμως ή έπαρση συναντά την κτητικότητα και επιστρατεύει την παραπληροφόρηση για την προάσπιση δήθεν συμφερόντων, τότε το αποτέλεσμα προκαλεί μόνο ζημιά!

Πρώτα από όλα σε όλους εμάς, τους ίδιους τους δημότες Ιλίου.
Και πώς;

1. Απέχοντας από την θέση της στο Δ.Σ του φορέα του Πάρκου Τρίτση, θέση στην οποία έχει υποχρέωση η παρούσα δημοτική αρχή Ιλίου προς τους δημότες της να παρίσταται, για την διασφάλιση των πραγματικών και νόμιμων συμφερόντων του Δήμου μας αλλά και της συνεργασίας για την σωστή λειτουργία του.

2. Με την πλήρη απουσία ενημέρωσης προς τους δημότες σχετικά με τις εξελίξεις περί ιδιοκτησίας που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στο Πάρκο σε νομικό και θεσμικό – ρυθμιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει άγνοια στους πολίτες τόσο για τον νέο φορέα, όσο και για το ποιοι είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία του.

3. Δημιουργώντας η ίδια η δημοτική αρχή “συνθήκες” ομηρίας στους αθλητικούς συλλόγους του πάρκου, μη αποδεχόμενη την πράξη παραχώρησης των υπαρχόντων αθλητικών χώρων – γηπέδων. Όπως διαπίστωσα παρακολουθώντας τα πρακτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23/11/2017, ο κ. Δήμαρχος εισηγήθηκε την καταψήφιση της συνεργασίας με το Φορέα Διοίκησης του Πάρκου για την παραχώρηση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων.

4. Καλλιεργώντας τεχνητή “έχθρα” στους πολίτες ως προς τον φορέα διαχείρισης, επικαλούμενη ότι είναι ο μόνος υπεύθυνος των προβλημάτων.

5. Σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο, από το να επιτευχθεί ή ολοκλήρωση (σε συνεργασία με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς και τους όμορους Δήμους) της ανάπλασης και αξιοποίησης του πάρκου.
Τα γεγονότα

Το Σάββατο 30/03/2019, αντιπροσωπεία της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον», αποτελούμενη από τον επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο Ιλίου, Κώστα Κάβουρα, τον Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου Σούλη Τσακανίκα και τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Ιλίου και τ. Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Αυγουλά, παρευρέθηκε στο χώρο της Οθωνικής Αυλής του Πάρκου Τρίτση, ανταποκρινόμενη στο δημόσιο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης προς δημότες, φορείς, αθλητικά σωματεία και αθλητές του Δήμου Ιλίου, για εκδήλωση / συζήτηση με θέμα την εξέλιξη και ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων στο Πάρκο Τρίτση και σκοπό να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο για τα έως τώρα πεπραγμένα της Διοίκησης.

Στην ανακαινισμένη, μόλις πριν μερικές εβδομάδες, Οθωνική Αυλή, παρουσία δεκάδων πολιτών, αθλητών, του κ. Δημάρχου, των κ. Αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος, Γιάννης Πολύζος, η Γενική Διευθύντρια, Παρασκευή Γλένη, ο Ταμίας, Παναγιώτης Τσαρμπόπουλος και το μέλος Θοδωρής Κουτσοθοδωρής ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης σε ότι αφορά τα ζητήματα του αθλητισμού στο Πάρκο. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Φορέα προέβησαν σε αναλυτικό απολογισμό του έργου που έχει ολοκληρωθεί στο Πάρκο και ενημέρωσαν για την πρόθεσή του να ενισχύσει τις αθλητικές δραστηριότητες με έμφαση στη ποδηλασία και το τρέξιμο, λόγος για τον οποίο το Πάρκο έχει ήδη προχωρήσει στην δημιουργία κατάλληλων διαδρομών άθλησης. Επιπλέον ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για την πρόθεση του Φορέα να τοποθετήσει στους χώρους εντός του Πάρκου όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου καθώς και για το ότι σχεδιάζει διαδρομές πρόσβασης για ανθρώπους με αναπηρία στο πάρκο, σε πλήρη διαβούλευση με πολίτες και φορείς αναπήρων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του έργου. Ζήτησαν, επίσης, τη συνδρομή όλων για τη διοργάνωση αθλητικών δρώμενων το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Πολύζος διευκρίνισε για ακόμα μια φορά πως ο φορέας δεν θέλει να κάνει διαχείριση των υφιστάμενων αθλητικών χωρών, γι’ αυτό και είναι ανοιχτή η Πράξη Παραχώρησης προς τον Δήμο Ιλίου.

Σε ότι αφορά τον ελεύθερο χώρο έμπροσθεν των γηπέδων, απολύτως σαφής υπήρξε η τοποθέτηση του Προέδρου σχετικά με την χωροθέτηση συγκεκριμένου, με προδιαγραφές, χώρου για την πρόσβαση και στάθμευση των αναγκαίων οχημάτων στο χώρο (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, πούλμαν, αυτοκίνητα γονέων), όπως και ή εμφατική τοποθέτηση του Φορέα για τη διαφύλαξη του Πάρκου και των κοινόχρηστων πράσινων χώρων και την διασφάλιση ότι πιθανές μελλοντικές εγκαταστάσεις εκεί, εφόσον επιλυθούν τα όποια ζητήματα νομιμότητας του χώρου, θα είναι ήπιες, υπαίθριες και απολύτως διαθέσιμες για χρήση από όλους τους δημότες του Ιλίου και τους επισκέπτες του Πάρκου.
Συμπεράσματα

Όντας παρών και εγώ εκεί, τόσο ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου αλλά και ως λάτρης του μητροπολιτικού πάρκου μας, πραγματικά αιφνιδιάστηκα, παρατηρώντας για πρώτη φορά τη συμπεριφορά του Δημάρχου Ιλίου, ο οποίος επέλεξε να προβοκάρει αυτή την συζήτηση / εκδήλωση του Φορέα. Κουνώντας το δάκτυλο, εκτέλεσε ένα λαϊκίστικο σόου άλλων εποχών, διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενα του κ. Πολύζου και αποχωρώντας μέσα στην έπαρση, απαιτώντας μάλιστα να τον ακολουθήσει μέρος των παρευρισκομένων. Δυστυχώς για τον ίδιο, η πρόσκληση του για αποχώρηση βρήκε «ευήκοα ώτα» μόνο στα μέλη της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους νέους, στο ψηφοδέλτιο, υποψήφιους δημοτικούς του συμβούλους.

Παρακολουθώντας λοιπόν τις προσπάθειες επανεκλογής της παράταξης του Δημάρχου, καταλήγω λέγοντας ότι τα θέατρα σκιών πρέπει να τα συναντάμε μόνο στις πολιτιστικές δράσεις και όχι σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας μας.

Θεωρώ ότι ειδικά για το Πάρκο Τρίτση είναι άμεση υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής με σειρά κρισιμότητας να:

1. Αποδεχθεί και να υπογράψει την ήδη υπάρχουσα πράξη παραχώρησης από τον Φορέα προς τον Δήμο Ιλίου για τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε οι σύλλογοι να λειτουργούν με τυπική νομιμότητα εντός αυτών. Η άρνηση της Διοίκησης να αποδεχτεί την Πράξη Παραχώρησης έχει ως αποτέλεσμα οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις να παραμένουν έωλες, τα προβλήματα των υποδομών τους να γιγαντώνονται και ο Δήμος Ιλίου να χάνει την δυνατότητα ένταξής τους προς χρηματοδότηση για την αναβάθμισή τους.

2. Καλύψει άμεσα την θέση της στο Δ.Σ του φορέα και να αναλάβει τις ευθύνες της για το διάστημα που απείχε.

3. Σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια της ή τη σιγή ιχθύος όποτε κρίνει ότι την εξυπηρετεί και να ενημερώσει όλους τους δημότες και τους ενδιαφερόμενους συλλόγους για το παρόν νομικό καθεστώς του πάρκου με την κατάλληλη τεκμηρίωση και σοβαρότητα.