Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Ίλιον: Πέντε διεκδικητές εναντίον ενός… ισόβιου δημάρχου

Σταματημένος μοιάζει ο χρόνος εκλογικά στα Νέα Λιόσια. Ο Δήμος Ιλίου διοικείται εδώ και δεκατρία χρόνια από τον ίδιο δήμαρχο, τον Νίκο Ζενέτο, διάδοχο του αείμνηστου Βασίλη Κουκουβίνου, και απομένει στις επερχόμενες εκλογές να φανεί εάν υπάρχουν τα περιθώρια για κάποια ουσιαστική ανατροπή. Με βάση τα όσα έχουν έως σήμερα ανακοινωθεί, οι υποψήφιοι στον δήμο δυτικά της Αθήνας, όπου κυριαρχούσαν οι δυνάμεις από το Κέντρο και προς τα Αριστερά, θα είναι πέντε: 

-Ο Νίκος Ζενέτος, που κατεβαίνει με το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Ζενέτος είχε κερδίσει πρώτη φορά τις εκλογές του 2006, τότε με την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού. Την πρώτη Κυριακή είχε λάβει το 36,9% των ψήφων, αντίστοιχα το 2010 πέτυχε ένα 52% βγαίνοντας από τον πρώτο γύρο και το 2014 αποκόμισε το 46,04%. 

-Ο Κώστας Κάβουρας, οικονομολόγος και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί για δεύτερη φορά τον Δήμο Ιλίου. Το 2014 είχε βγει με μικρή διαφορά τρίτος, λαμβάνοντας 15,2%. Διευκολύνθηκε έτσι η επανεκλογή Ζενέτου στον δεύτερο γύρο με σχεδόν 70%, ο οποίος έμεινε με αντίπαλο τον στηριζόμενο από τη Νέα Δημοκρατία ΜπάμπηΚαούκη, που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή 16,3%. Ο Κ. Κάββουρας συνέχισε να έχει παρουσία και ενεργό δράση όλα αυτά τα χρόνια και προσδοκά μια αντιπαράθεση στον δεύτερο γύρο με τον Ν. Ζενέτο. 

-Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε ποτέ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ιλιον, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 (έλαβε τοπικά το 19,9%, όταν πανελλαδικά πήρε 28,1%). Με τη στήριξή της διεκδικεί τώρα τον Δήμο Ιλίου για πρώτη φορά ο Αντώνης Κακούρης, ο οποίος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον Μπ. Καούκη που τώρα ετοιμάζεται να διεκδικήσει βουλευτική έδρα. 

-Από την πλευρά του ΚΚΕ τον Δήμο Ιλίου διεκδικεί ο Νίκος Σταματόπουλος, προσδοκώντας να κεφαλαιοποιήσει την ιστορικά ισχυρή παρουσία του κόμματος στην περιοχή. Η καλύτερη επίδοση υποψηφίου του ΚΚΕ ήταν το 2010, όταν η Σταυρούλα Τσίτσου είχε βγει δεύτερη με 20,16% μετά τον Ν. Ζενέτο, ενώ το 2014 βγήκε τέταρτη με 10,5%. 

-Ως επικεφαλής ανεξάρτητης αριστερής παράταξης, που τώρα ονομάζεται «Ασυμβίβαστο Ιλιον», διεκδικεί και πάλι τον δήμο ο Παναγιώτης Κουτσιανάς, που το 2014 είχε λάβει το 8,34% των ψήφων.