Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Vouchers σε πάνω από 140.000 παιδιά για βρεφονηπιακούς το 2019-2020

Λύση σε ένα πρόβλημα που κάθε χρόνο ανακύπτει σχετικά με τις ελλείψεις θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς προανήγγειλαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και η αναπλ. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, ανακοίνωσαν την αύξηση του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στα 270 εκατ. ευρώ το 2019-2020, από 234 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Ο κ. Χαρίτσης και η κ. Φωτίου εκτίμησαν ότι θα καλυφθούν περισσότερες από 140.000 θέσεις και τόνισαν ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών: «φέτος, θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις». «Θα καλύψουμε δηλαδή όλη τη ζήτηση με μία οριστική κατανομή, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν εξαρχής τα οριστικά αποτελέσματα και εάν δικαιούνται voucher, για να έχουν έτσι την ευκαιρία να κλείσουν θέση στον σταθμό της επιλογής τους, που συμμετέχει στο πρόγραμμα», διευκρίνισε ο υπουργός.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, φέτος η κατανομή θα γίνει μέχρι τα μέσα Ιουλίου και έτσι δεν θα χρειάζεται να φτάσουν έως τον Σεπτέμβριο οι γονείς για να μάθουν αν θα κατοχυρώσουν τελικά θέσεις για τα παιδιά τους,.

«Για πρώτη φορά όλα τα παιδιά θα έχουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και οι γονείς θα γνωρίζουν έγκαιρα - από τον Ιούλιο -την ένταξη τους στο Πρόγραμμα ώστε να κλείσουν θέση στον σταθμό της επιλογής τους», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά της η κ. Φωτίου σημείωσε: «Φροντίδα μας είναι το παιδί. Μέσα σε 4 χρόνια κρίσης, αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,4 δισ. ευρώ το 2018 και φέτος αυξάνουμε ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό για να φτάσουμε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι μία από τις τέσσερις εμβληματικές μας δράσεις για το παιδί. Το επίδομα τέκνου από 650 εκατ. ευρώ το φτάσαμε 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Από τα 153.000 σχολικά γεύματα καθημερινά που δίνουμε φέτος, θα τα αυξήσουμε σε 200.000 τη νέα σχολική περίοδο. Τέλος, με τον νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα».

Το 2015 οι δωρεάν θέσεις ήταν 79.000, ενώ φέτος, λόγω της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, πελευθερώθηκαν 9.000 θέσεις για να διατεθούν σε βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στους βρεφικούς, Β/Ν και παιδικούς σταθμούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ υπογράμμισε ότι από το 2014 καταγράφεται αύξηση 1.200 περίπου δομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Από 3.400 δομές, δηλαδή βρεφονηπιακούς σταθμούς που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα το 2015, τώρα έχουμε 4.700, διευκρίνισε.


Πηγή: efsyn.gr