Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Τ.Ο. Δυτικών Συνοικιών ΚΝΕ: Το πάρκο «Τρίτση» είναι λαϊκή περιουσία

Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας να δυναμώσει το ρεύμα της αγωνιστικής διεκδίκησης, με επίκεντρο το σύνθημα: «Πάρκο ανοιχτό για το λαό - Κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα», με αφορμή το γεγονός ότι με την πραγματοποίηση του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», κλείνουν 10 χρόνια παρουσίας της ΚΝΕ στο πάρκο «Τρίτση».
«Το Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" δημιουργήθηκε και διαφυλάχθηκε με τη μαζική λαϊκή δράση και πίεση. Μόνο με τον ίδιο τρόπο μπορεί να παραμείνει ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία, να αναβαθμιστεί και να γίνει αυτό που αξίζει στην εργατική τάξη και στα παιδιά της, ένα στολίδι μέσα στην πόλη μας, πηγή υγείας, αναψυχής και γνώσης, όμορφος και ασφαλής χώρος άθλησης και πολιτισμού», σημειώνει στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι ξέρουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ μας, παραδίδουμε το πάρκο στο λαό σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το βρίσκουμε».
Στην ανακοίνωσή της, η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ αναφέρει:
«Το 45ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" θα ολοκληρώσει και φέτος το πανελλαδικό του ταξίδι, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις του εδώ, στο μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, στις 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη.
Το Φεστιβάλ μας αποτελεί διαχρονικά ένα ευρύ κάλεσμα στη νεολαία να παλέψει για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Για να έρθει κάθε νέος και νέα που τα όνειρά του δεν χωρούν μέσα στα ασφυκτικά όρια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σε επαφή με τις πιο προοδευτικές ιδέες που γέννησε η ανθρωπότητα. Με τις πιο σημαντικές στιγμές της Ιστορίας του εργατικού κινήματος στην πατρίδα μας και διεθνώς. Με σημαντικά καλλιτεχνικά έργα, αλλά και με πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς σε κάθε είδος τέχνης. Να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες.
Να γνωρίσει τη Θέση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και το έργο θεραπευτικών κοινοτήτων. Να έρθει σε επαφή με το προοδευτικό βιβλίο, με πρωτοπόρες θεματικές εκθέσεις, να συμμετέχει σε συζητήσεις και εκδηλώσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία.
Η διεξαγωγή των εκδηλώσεων του κεντρικού 3ημέρου στο πάρκο "Αντώνης Τρίτσης", έχει και το χαρακτήρα της ανάδειξης των λαϊκών αιτημάτων για το πάρκο, απέναντι στη συνειδητή εγκατάλειψη και την απουσία κρατικής χρηματοδότησης, που έχει στόχο να υλοποιηθούν ως δήθεν αναπόφευκτα τα σχέδια διαμελισμού και εμπορευματοποίησής του, που επιδιώκουν οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας να δυναμώσει το ρεύμα της αγωνιστικής διεκδίκησης, με επίκεντρο το σύνθημα: "Πάρκο ανοιχτό για το λαό - Κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα".
Το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" δημιουργήθηκε και διαφυλάχθηκε με τη μαζική λαϊκή δράση και πίεση. Μόνο με τον ίδιο τρόπο μπορεί να παραμείνει ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία, να αναβαθμιστεί και να γίνει αυτό που αξίζει στην εργατική τάξη και στα παιδιά της, ένα στολίδι μέσα στην πόλη μας, πηγή υγείας, αναψυχής και γνώσης, όμορφος και ασφαλής χώρος άθλησης και πολιτισμού.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτή την προσπάθεια.
Όλοι ξέρουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ μας παραδίδουμε το πάρκο στο λαό σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το βρίσκουμε. Για παράδειγμα, το 2016 μετά από μήνες εγκατάλειψης, η ΚΝΕ οργάνωσε ημέρα εργασιών και καθαρισμού του πάρκου. Πέρυσι, συμβάλαμε στην έγκαιρη ειδοποίηση, αλλά και κατάσβεση της πυρκαγιάς που έκαψε χαμηλή βλάστηση στο Νότιο τμήμα. Φέτος, συμβάλαμε με εθελοντικές βάρδιες πυροπροστασίας μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Αλλά και πριν φιλοξενηθεί εδώ το Φεστιβάλ, συμβάλαμε με εθελοντικές βάρδιες στην προστασία του κατά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σταθερά ενημερώνουν το λαό, αναδεικνύουν τα αιτήματά του μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια, αποκάλυψαν και αντιπάλεψαν αντιλαϊκά σχέδια για το πάρκο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει διαχρονικά και επανειλημμένως αναδείξει την κατάσταση του πάρκου, μέσα και έξω από τη Βουλή. Οι κομμουνιστές προσπαθούμε ώστε τα σωματεία και οι λαϊκοί φορείς των περιοχών γύρω από το πάρκο να εντάξουν στις διεκδικήσεις τους και αιτήματα που αφορούν τη διαφύλαξη και βελτίωση της εικόνας του. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Αττική έχουμε πραγματοποιήσει διαδηλώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και ενημερωτικές εκδηλώσεις μέσα στο Πάρκο, πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, ενώ αντιπροσωπείες του ΚΚΕ έχουν επανειλημμένα πραγματοποιήσει συναντήσεις με το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για να λάβουν επίσημη πληροφόρηση.
Σήμερα χρειάζεται επαγρύπνηση, καθώς "βγάζει μάτι" η συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης του πάρκου, των εγκαταστάσεων και των υποδομών του, για να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Υπάρχει ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, ιδιαίτερα η υδροδότηση των λιμνών και των υδάτινων διαδρόμων. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες με το πρόβλημα της υδροδότησης, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην υποβάθμιση πλευρών της λειτουργίας του πάρκου, στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει στον έναν ή τον άλλο βαθμό κατά καιρούς ο χώρος. Οι λίμνες στερεύουν σε μεγάλη έκταση, τα κανάλια είτε έχουν αδειάσει εντελώς, είτε έχουν νερά που λιμνάζουν, με ψόφια ψάρια να επιπλέουν και μία έντονη δυσωδία να επικρατεί γύρω από αυτά. Το πρόβλημα υδροδότησης έχει τις επιπτώσεις του και στην παρακείμενη βλάστηση και είναι γνωστό.
Οι δηλώσεις και παρεμβάσεις στελεχών της τοπικής και κεντρικής διοίκησης (από τον δήμαρχο έως τον υπουργό) καθόλου δεν έθιξαν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, ούτε φυσικά δεσμεύτηκαν για λύση προς όφελος του λαού της Δυτικής Αθήνας, αντιθέτως, άφησαν εκ νέου παράθυρα και υπονοούμενα για δήθεν αναγκαίες λύσεις με την εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων, στο όνομα της ανταποδοτικότητας. Ιδιαίτερα τώρα, ενόψει της λήξης της θητείας του Φορέα Διαχείρισης σε λίγες εβδομάδες, διάφοροι επίδοξοι μνηστήρες καραδοκούν να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους σε τέτοια σχέδια.
Στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" θα επιμείνουμε ξανά στην ανάδειξη των λαϊκών αιτημάτων για το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" και θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε για αυτά, όπως ως τώρα έχουμε έμπρακτα αποδείξει.
Καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:
  • Σταθερή, επαρκή και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες του πάρκου.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση για επείγουσες ανάγκες, όπως η αποκατάσταση της υδροδότησης των λιμνών και των υδάτινων διαδρόμων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης του πάρκου (οι μόνιμοι εργαζόμενοι για τα 1.200 στρέμματα παραμένουν τρεις...).
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.
  • Ελεύθερη και δωρεάν χρήση του πάρκου για το λαό της περιοχής.
  • Να σταματήσει η δράση ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και κάθε κουβέντα για διαμελισμό και εμπορευματοποίηση».