Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019

Aγωνιστικός Συντονισμός για Χωματερή Φυλή-Μουσαμά-Καύση σκουπιδιών


Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΓΕΝΙΕΣ!
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ 
ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΑΚ 
ΟΧΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΜΟΥΣΑΜΑ

Όσοι και όσες υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο βιώνουμε τον έντονο αναβρασμό από το 2016 που αποφασίστηκε χωρίς καν ψηφοφορία ,ο περιφερειακός σχεδιασμός της Δούρου και που πρόβλεπε αύξησεις των μολυσματικών εγκαταστάσεων αποτεφρωτήρας, παράταση ΚΑΙ ΕΠΈΚΤΑΣΗ του ΧΥΤΑ της ΦΥΛΗΣ, αύξηση του ΕΜΑΚ  Φυλής  την χρήση των λατομείων και του ΜΟΥΣΑΜΑ στην περιοχή μας  για θάψιμο σκουπιδιών και άλλα ,τους 2 τελευταίους μήνες όμως ήρθε πρακτικά η επιβεβαίωση και η αναστάτωση γιγαντώθηκε  στη Δυτική Αθήνα οι τελευταίες εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Φυλής. Την 1η Αυγούστου η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΣΔΝΑ, υπό την ηγεσία της πρώην περιφερειάρχη Ρ.Δούρου, προχώρησαν σε μια ακόμα απόφαση επέκτασης της χωματερής (απόφαση 248/2019). Εν κρυπτώ και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έδωσαν παράταση στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην πλάτη της Δυτικής Αθήνας 57 χρόνια τώρα.
Ως κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας βιώνουμε τις επιπτώσεις σε πολλαπλάσιο βαθμό. Στον αέρα που αναπνέουμε, στην μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, στην ποιότητα της ζωής μας, στην δημόσια υγεία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι 10,1% στην υπόλοιπη περιφέρεια Αττικής (έρευνα στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ 1999-2015).
Αλλά όσοι είναι υπεύθυνοι για την «κρίση των σκουπιδιών», όσοι επέτρεψαν τον κορεσμό της Φυλής, όσοι άφησαν στο απυρόβλητο τους μεγαλο-εργολάβους των σκουπιδιών -που πλουτίζουν από την διαχείριση των απορριμμάτων, από τα δις των επιδοτήσεων ακόμα κι από την ανακύκλωση που την έχουν αναθέσει αποκλειστικά στα ιδιωτκά ΣΕΔ (που μόνο για τα μάτια του κόσμου κάνουν ένα 4%ανακύκλωση !!!)- μας ετοιμάζουν εφιαλτικότερες «λύσεις»! Μια νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με ορίζοντα δεκαετίας, είναι προ των πυλών (Γ’ φάση 300 στρεμματα συν τα 110 του χώρου που προβλεπόταν για ΕΜΑ)! Σαν να μην έφτανε αυτό, έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την αξιοποίηση παλιών λατομείων για χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Με βάση μελέτη του ΕΣΔΝΑ (2017) είχαν προκριθεί 20 παλιά λατομεία –τα 11 στη Δυτική Αθήνα. Ανάμεσα τους, ψηλά στην λίστα, το λατομείο Μουσαμά, κοντά σε κατοικίες της Πετρούπολης και το θέατρο Πέτρας!
Την ίδια στιγμή η συζήτηση για τη δημιουργία εγκαταστάσεων καύσης σκουπιδιών στην Αττική εξελίσσεται ραγδαία. Πριν μερικούς μήνες ο δήμος Αθήνας δήλωσε πρόθεση συνεργασίας με τον δήμο Ασπροπύργου για το χτίσιμο τέτοιας μονάδας στο Θριάσιο. Πιο πρόσφατα σε συνάντηση εργασίας του νυν περιφερειάρχη Γ.Πατούλη με 66 δημοτικές αρχές της Αττικής, η δημοτική αρχή Ιλίου υποστήριξε ότι η μέθοδος της καύσης πρέπει να περιληφθεί στην τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν πρόκειται καθόλου για ένα μακρινό σενάριο, αλλά για την πραγματικότητα που βιώνουν ήδη στην πόλη του Βόλου (καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-LAFARGE) και έρχεται σύντομα και στην Θεσσαλονίκη.
Η έντονη δυσοσμία που βιώνουμε σήμερα στην Πετρούπολη και τους γύρω δήμους, δεν θα είναι απολύτως τίποτα μπροστά στις επιπτώσεις από τον συνδυασμό μιας μεγάλης επέκτασης στην Φυλή, της έναρξης της καύσης και της χρήσης και του λατομείου Μουσαμά. Είναι αυτή η πόλη που θέλουμε να ζήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές;
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Βόλου ,Της Αιγειαλίας ,της λευκίμης όπως και τα τοπικά κινήματα στην Κερατέα ή στο Γραμματικό παλιότερακαι ο παλιότερος αγώνας των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας ενάντια σττη λυμματολάσπη και την δημιουργία του ΧΥΤΑ φυλής   μας δίνουν έμπνευση. Ομοίως και τα τοπικά κινήματα στις Σκουριές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και στην Ήπειρο και το Ιόνιο ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ακόμα μας εμπνέουν οι πρόσφατες διαδηλώσεις εκατομμυρίων μαθητών και νέων ανθρώπων στα τέσσερα σημεία του πλανήτη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Μαζικά, ενωτικά, τοπικά κινήματα είναι αναγκαία στην Πετρούπολη, στο Ίλιον, στα Άνω Λιόσια ,Αγ.Ανάργυρο Καματερό και σε όλες τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, ως το μόνο μέσο ανατροπής των πολιτικών που ευνοούν το ιδιωτικό κεφάλαιο που ασχημονεί  έχοντας στην διαχείρηση του το 85 % των δραστηριοτήτων της διαχείρισης των απορριμμάτων και στο όνομα του κέρδου τους ζούμε τον εφιάλτη του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ που σκοτώνει τις ζωές μας και το περιβάλλον.Γιατί  δεν κάνουν λάθος που θέλουν την συνέχεια της χωματερής της φυλής και όλων των μολυσματικών εγκαταστάσεων σε αυτό το σημείο ,είναι επιταγή των επιχειρηματιών που διαχειρίζονται τα σκουπίδια.
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κινήματος που θα στηρίζεται σε συνελευσιακές  διαδικασίες και που η αυτοοργάνωση του λαού θα είναι το κυρίαρχο μέλημα μας  και με  ενωτική διάθεση, θέλουμε να συνεισφέρουμε στον συντονισμό στην δράση των διαφορετικών φορέων, σωματείων, επιτροπών κ.λ.π. -με την κατανόηση ότι ο καθένας έχει και το δικό του πλαίσιο αιτημάτων Έτσι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να πάρουν πίσω τα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ και να δώσουν τέλος στο έγκλημα που συντελείται στη Φυλή εδώ καικαι 57 χρόνια. . Έτσι θα πιεστούν οι δημοτικές αρχές να φτάσουν όσο μακρύτερα μπορούν, αλλά με πλήρη συναίσθηση ότι μόνο ο λαός μπορεί να περιφρουρήσει τις όποιες θετικές αποφάσεις. Μέσα από την πραγματοποίηση τοπικών πορειών-συναυλιών-διαμαρτυριών στην Πετρούπολη και σε όλες τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Με την διοργάνωση πανεκπαιδευτικής ημέρας δράσης από κοινού από μαθητές, καθηγητές, δασκάλους και γονείς. Με το κάλεσμα στους εργαζόμενους των δήμων –καθαριότητας και συνολικότερα- να αποτελέσουν μέρος αυτού του κινήματος. Με την υιοθέτηση αποφάσεων σε εργασιακούς χώρους που θα προετοιμάζουν ακόμα και για τοπική απεργία στην Πετρούπολη αν χρειαστεί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος να γίνει το ίδιο και σε άλλους δήμους.. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να μιλήσουν για τον εαυτό τους και να απαιτήσουν:
- Άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - της χωματερής αλλά και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων (ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων κ.λ.π.)- και σχέδιο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.
- Αναίρεση της 248/2019 απόφασης του ΕΔΣΝΑ. Καμιά επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Καμιά συζήτηση για χρήση του παλιού λατομείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ.  
Ακύρωση της απόφασης της περιφέρειας για λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικου
-Κανένας νέος ΧΥΤΑ   
- Δέσμευση του Υπουργείου, της Περιφέρειας, του ΕΣΔΝΑ και των φορέων των δήμων,ότι δεν θα δημιουργηθεί καμιά μονάδα καύσης σκουπιδιών.
-Αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμου ,με άμεση υλοποίηση της άλλης διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 
-Επειδή η διαχείρηση των απορριμμάτων είναι κοινωνικό αγαθό πρέεπει100% δημόσιος χαρακτήρας με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Στη βάση ενός τέτοιου μοντέλου μπορεί να επιτευχθεί κατακόρυφη μείωση του τελικού υπολείμματος στο 10% του σημερινού όγκου που αναλογικά να κατανεμηθεί στην Αττική,μακριά από οικιστικό ιστό. 
-Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτή την επιλογή για την άλλη διαχείρηση για αυτό και είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα και άλλων περιοχών ενάντια σε κάθε επιλογή που προβλέπει δημιουργία ΧΥΤΑ ή μπάζωμα λατομείων είτε σε ακατάλληλες χωροθετήσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο . 
Ενωμένα με όλο τον λαό της περιοχής της Αττικής και των άλλων περιοχών της Ελλάδας και όλο τον λαό που έχουν το ίδιο πρόβλημα θα επιβάλλουμε αυτό που είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.. 
  • Χωματερή stop-πολίτες εν δράσει 
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ.Γληνός» 
  • Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δ.Πετρούπολης 
  • Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος» 
  • Ανυπότακτη Πετρούπολη 
  • Ασυμβίβαστο Ίλιον