Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

Αριστερή Κίνηση Ιλίου: Τι είναι ο κορονοϊός;

-Ανήκει σε μιά ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος , αλλά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα[χρόνιες πνευμονικές παθήσεις] και ηλικιωμένους , πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη ακόμη και θάνατο.

-Εικόνα του ιού:Ο ιός 2019n-cov προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη και ένα 10-20% απο αυτούς που θα προσβληθούν εκτιμάται οτι θα χρειαστούν νοσοκομειακή νοσηλεία.

-Είναι επικίνδυνος?Είναι δεδομένο οτι δεν γνωρίζουμε αρκετά μιά και η επιδημία ,η οποία δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε πανδημία [ήδη έχει εμφανιστεί σε περίπου 100 χώρες ] βρίσκεται σε ανησυχητική εξέλιξη.Σε σχέση με τους ιούς SARS[2002] και MERS[2012],μεταδίδεται με μεγαλύτερη συχνότητα και η θνητότητα δεν φαίνεται να ξεπερνά το 4%.Παρ όλα αυτά εκείνο που αποτελεί την κρίσιμη διαφορά σε αντίθεση με την γνωστή γρίπη ,είναι ότι δέν υπάρχει εμβόλιο και ως εκ τούτου είναι δυσκολότερο για τις ευπαθείς ομάδες [ηλικιωμένους ,ανοσοκατασταλμένους ,πνευμονοπαθείς] να προστατευτούν.

-Πώς μεταδίδεται?Από άτομο σε άτομο που έχει προσβληθεί και απο μολυσμένες επιφάνειες .'Οσον αφορά τα μέτρα πρόληψης τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν ικανοποιητικά τον κορονοιό,όπως επίσης και με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά .

Θεραπεία :1]Προς το παρόν δέν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία η οποία βασίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων .

2]Πώς αντιμετωπίζει η πολιτεία [κυβέρνηση και δήμοι] την πανδημία αυτή?Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας [ΠΟΥ] μέσω του προέδρου του ,ανακοινώθηκε οτι ''Βρισκόμαστε μπροστα σε αχαρτογράφητα νερα'' και ήδη υπάρχει ''δυναμική πανδημίας'' της νόσου.'Ηδη επίσημα είναι πανδημία

'Ολοι γνωρίζουμε οτι η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία είναι χρεοκοπημένη .Αποτέλεσμα αυτής της χρεοκοπίας είναι οτι έχει καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας [ΕΣΥ].

'Εχουν κλείσει νοσοκομεία απο την αρχή της κρίσης,υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού -υπολογίζεται σε 45.000 άτομα![σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ]-και στο βαθμό που υπάρχει ακόμα υγεία αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία του υπάρχοντος ελλειματικού δυναμικού.Υπάρχει μεγάλη ελλειψη υλικοτεχνικής υποδομής .

Τεράστια έλλειψη κρεββατιών ΜΕΘ .Απο τις 700 κλίνες ΜΕΘ οι 100 ειναι κλειστές και απο τις εναπομείνασες οι 560 είναι ήδη κατειλημμένες απο τρέχοντα άλλα περιστατικά.

Τι θα επακολουθήσει το φαντάζεται ο καθένας μας ,στον ενδεχόμενο να χρειαστούν κρεββάτια ΜΕΘ σε ποσοστό 10-20% αυτών που πιθανόν θα νοσήσουν βαρειά απο τη νόσο.

Μια κυβέρνηση που έχει παραλύσει στα αδιέξοδά της , έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον ''ύψιστο''.'Αλλοις λόγοις ''ζήτω που καήκαμε''.

Μπροστά στις ελλείψεις που αναφέρθηκαν παραπάνω αποφάσισε να διορίσει[?] προσωρινά 500 γιατρούς και 1500 νοσηλευτές !!!!!!![λείπουν 45.000!!], μέχρι να ''περάσει η μπόρα''και κατόπιν θα απολυθούν .Θεωρεί έτσι οτι μπορεί να ξεγελάσει ένα ολόκληρο λαό.Να αντιμετωπίσει δηλαδή τον καρκίνο με ασπιρίνη.

Ταυτόχρονα έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγειας [ΠΦΥ] αφού τα κατ όνομα Κέντρα Υγείας[Κ,Υ] [πρώην ΙΚΑ] έχουν απαρφανιστεί απο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υπολειτουργούν ως αγροτικά ιατρεία της δεκαετίας του 1960.Αναφέρουμε σαν παράδειγμα οτι στο Κέντρο Υγείας Ιλίου απο τους 40 και πλέον γιατρούς που υπηρετούσαν το 2014 ,σήμερα είναι περίπου 15!!!!!Το ίδιο ακριβώς γίνεται σε όλη τη χώρα.

'Εχουν να διοριστούν μόνιμοι γιατροί πολύ πρίν χρεοκοπήσει η χώρα[2010] και οι εναπομείναντες περίπου 2000 απο τους 5500 γιατρούς που υπήρχαν δέν μπορούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες του κόσμου,και εν προκειμένω της πανδημίας.

Μπροστά λοιπόν σ αυτή την πανδημία χαρακτηριστική ειναι η απάθεια,η αδιαφορία, της κυβέρνησης και του δήμου Ιλίου σε σχέση με την επειγότητα διορισμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Κ.Υ -ΙΚΑ Ιλίου.Συγκεκριμένα έληξε η διετής σύμβαση παθολόγου και απολύθηκε ήδη σαν να μη συμβαίνει τίποτε.!!!!!!!Οι προσλήψεις έπρεπε να έχουν γίνει ,όχι σήμερα ,όχι αύριο, αλλά ΧΘΕΣ.

Ταυτόχρονα ο δήμος Ιλίου ρίχνοντας ''καπνό'' στα μάτια των δημοτών συνέρχεται με μια γραφειοκρατία και ''ιατρούς του δήμου''.Αλήθεια γιατί δεν εκλήθησαν οι γιατροί του Κ.Υ -ΙΚΑ Ιλίου που έχουν ειδικότητες [παθολόγοι,πνευμονολόγοι ,παιδίατροι ] σχετικές με την ''καταιγίδα'' που ήδη μας έχει ''χτυπήσει'' την πόρτα?Αυτοί δηλ.που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η πανδημία δεν έχει τιθασευτεί.Η εξάπλωση του ιού κάνει φανερό οτι στα μεγάλα επιδημικά ,κοινωνικά ή φυσικά φαινόμενα δέν υπάρχει ατομική λυση ,υπάρχει μόνο η από κοινού κοινωνική λύση.Ο ιός μπορεί να μην κάνει διακρίσεις ,η αντιμετώπισή του όμως είναι ταξική ,καταδικάζοντας τους πολλούς υπέρ του συμφέροντος των ελάχιστων που έχουν τον πλούτο στα χέρια τους .Είναι σαφές οτι η πανδημία αυτή μπορεί να πολεμηθεί όχι ατομικά αλλά συλλογικά κατ αρχήν με ένα υψηλού επιπέδου δωρεάν σύστημα υγείας ,για όλο τον λαό ,κάτω απο τον έλεγχο των εργαζομένων .
Αριστερή Κίνηση Ιλίου [ΑΡ.Κ.Ι]