Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

Ίλιον: Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων για την επαναλειτουργία του 12ου Δημοτικού Σχολείου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων 12ου Δημοτικού Σχολείου με αφορμή τα καίρια προβλήματα όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το κείμενο:


Aγαπητοί γονείς και κηδεμόνες 

Σε συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με την Διεύθυνση του Σχολείου, ενημερωθήκαμε για τις αλλαγές που αφορούν στην επαναλειτουργία του και για τις ειδικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναφέρουμε τις σημαντικότερες: 

1) Όσα παιδιά δεν παρακολουθήσουν δια ζώσης θα ενημερωθούν, με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα και όπως είχε επιλέξει ο κάθε δάσκαλος, για την ύλη. Υπάρχει επάρκεια τάμπλετ, αν χρειαστούν για τον ίδιο λόγο. 

2) Προστατευτικά μέσα όπως αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, καθαριστικά, υπάρχουν σε επάρκεια για τον μήνα Ιούνη. 

3) Με βάση την συλλογική απόφαση της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση του μαθήματος μέσω κάμερας, δεν θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα στο Σχολείο μας. 

4) Σε εφαρμογή της εγκυκλίου του Υπ. Παιδείας, και μετά από παρέμβαση της Διεύθυνσης του Σχολείου, δεν θα λειτουργήσουν τον μήνα Ιούνη οι 3 αίθουσες του 1ου ορόφου που καταλάμβαναν παλιούς διαδρόμους και δεν διαθέτουν φυσικό αερισμό και φωτισμό. 

5) Δυστυχώς στο ζήτημα της καθαριότητας, το πιο καίριο κατά την γνώμη μας σε συνθήκες πανδημίας, δεν έχει υπάρξει καμιά απολύτως αλλαγή σε θετική κατεύθυνση. Το Σχολείο θα επαναλειτουργήσει με μια και μόνη υπάλληλο καθαριότητας που θα πρέπει να φέρει σε πέρας ένα νέο πρωτόκολλο (2 τουλάχιστον καθαρισμοί όλων των χώρων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου, αλλά και μετά την λήξη του, και συμπληρωματικά καθαρισμοί πόμολων, θρανίων κλπ). 

* * * 

Ακολούθησε έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. για όλα τα σοβαρά θέματα της περιόδου και καταλήξαμε στα παρακάτω: 

Ως γονείς πάντα επιθυμούμε την εξασφάλιση για τα παιδιά μας του δικαιώματος στην ολόπλευρη μόρφωση, μέσα σε ένα αξιοπρεπές, ασφαλές και παιδαγωγικά άρτιο σχολικό περιβάλλον. Σε ένα σχολείο που δεν θα λείπουν οι κτιριακές υποδομές, οι εκπαιδευτικοί, οι παιδαγωγοί για τα παιδιά που χρειάζονται επιπλέον στήριξη, η καθαριότητα, ο τεχνολογικός εξοπλισμός κλπ. Όλα αυτά ισχύουν πολλαπλάσια στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας. Όμως, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των προϋποθέσεων για ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αποτελεί πρωτίστως ευθύνη του Κράτους, του Υπ.Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Aπό την μεριά μας θέλουμε να καλοσωρίσουμε όλες τις κινήσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση όπως η επάρκεια προστατευτικών μέσων για τον Ιούνη, το «κλείσιμο» των αιθουσών του 1ου ορόφου και η άρνηση αναμετάδοσης με κάμερες. 

Κατά την γνώμη όμως του Δ.Σ., χρειάζεται ως Σύλλογος, σε συνεργασία πάντα με τους Εκπαιδευτικούς, να διεκδικήσουμε κάποια καίρια και αυτονόητα πράγματα: α. Να ελεχθεί το σχολείο από τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να καταγραφούν ΟΛΑ τα ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή επαναλειτουργία του και τώρα και τον Σεπτέμβρη, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ. Στόχος να αντιμετωπιστούν άμεσα (για όποια απαιτείται τεχνική παρέμβαση να αξιοποιηθεί η καλοκαιρινή περιόδου). Ενδεικτικά αναφέρουμε: 

- αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων ώστε να μην υπάρχει έκθεση σε μικρόβια. 

- ορισμός πρωτοκόλλου τακτικών απολυμάνσεων του κτιρίου. 

- εξασφάλιση ειδικού εξοπλισμού προστασίας για το προσωπικό καθαριότητας. 

- έλεγχος και άμεση επιδιόρθωση όποιων προβλημάτων στις τουαλέτες ή αλλού δημιουργούν θέματα υγιεινής. 

- έλεγχος προαυλίου, αποθηκών, αποχετεύσεων κλπ για την αντιμετώπιση εστιών μόλυνσης. 

- ενίσχυση υδραυλικών εγκαταστάσεων με περισσότερες βρύσες. β. Μια εργαζόμενη ως προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για τις ανάγκες του κτιρίου αλλά και του μεγάλου πληθυσμού μαθητών στο 12ο Δ.Σ. Δεν θα ανεχθούμε άλλες δικαιολογίες και καθυστερήσεις. Με τη δημόσια υγεία δεν παίζουμε! Με την υγεία των παιδιών μας δεν παίζουμε! 

- Απαιτούμε να δρομολογηθεί ΑΜΕΣΑ η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα) για να καθαρίζεται το σχολείο με βάση το νέο πρωτόκολλο. Σύμφωνα με το ΦΕΚ Τεύχος Α 64/14.3.2020 άρθ. 24, ο Δήμος μπορεί να προσλάβει ΤΩΡΑ σχολικές καθαρίστριες 4μηνης διάρκειας με κατεπείγουσες διαδικασίες. Επίσης η Π.Ν.Π. ΦΕΚ ΑΦ90, 01/05/20, άρθ. 23, δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να χρησιμοποιήσει έσοδα από ανταποδοτικά τέλη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, άρα να κάνει και προσλήψεις. Τέλος αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας η ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για την οριστική επίλυση του προβλήματος. γ. Να υπάρξει ρητή δέσμευση από τώρα πως οι αίθουσες-κουτιά του 1ου ορόφουυ θα παραμείνουν «κλειστές» για τους μαθητές και τον Σεπτέμβρη. δ. Για τη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει την βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με τους μαθητές στην τάξη, θέλουμε κι εμείς ως Δ.Σ. να δηλώσουμε τη διαφωνία μας και να συνταχθούμε με τις Ενώσεις των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), με την Πανευρωπαϊκή Επιτροπή 132 Εκπαιδευτικών Συνδικάτων, με τις Ενώσεις Γονέων στην Αττική αλλά και πανελλαδικά, που καταγγέλλουν την ρύθμιση ως αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την προσωπική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών και την ζωντανή και δημιουργική δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. 

* * * 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, 

Τα δικαιώματα των παιδιών μας, των δασκάλων των παιδιών μας, τα δικά μας ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, δεν μπορούν να μπούν σε καραντίνα!! Γι’ αυτό και βρισκόμαστε σταθερά σε επικοινωνία με την Ένωση Γονέων Ιλίου, αλλά και κάθε φορέα της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, ώστε να συντονίσουμε τα αγωνιστικά βήματα μας. ‘Ιλιον 31/5/2020 ,

ΔΣ Συλλόγου Γονέων 12ου Δημοτικού Σχολείου